Hogyan működik a Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor

Feketén-fehéren a XXV. Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborról

2018. június 2. 10:30

Ebben a szakaszban minden részletes információ megtalálható a táborral kapcsolatban: - Mi is az a Gitármánia Tábor? - Mi történik a táborban? - Állandó tanáraink (tematikus órák) - Kurzusok (hangszerenként) - Rendhagyó koncertek - Stúdiófelvételek készítése - Zenekari próbák - Tehetségkutatók és díjak

Az elképesztő mennyiségű információ és könnyebb áttekinthetőség miatt felsorolás jelleggel megjelenítjük itt a fontosabb témaköröket. Az egyes sorokra rákattintva azonnal a kívánt témához ugrik a lap.


A CIKKBEN TALÁLHATÓ TARTALOM:


Mi is az a Gitármánia Tábor?

  1. A Gitármánia Tábor az a hely, ahol a könnyű, félnehéz és nehéz zenék művelői összejönnek egy hétre, hogy nagyon jól érezzék magukat, s hogy mindeközben a lehető legtöbbet tanuljanak is egymástól.
  2. Mindenféle hangszeres részt vehet a táborban, sőt még hangtechnikai, vagy pusztán zeneszerető emberek is (vagyis bárki). Jöhetnek egyedül, vagy csapatosan, zenekarként, vagy szólóban (vagyis bárhogy). Nem számít az életkoruk, nemük, tudásuk (vagyis mindegy). Tehát, a táborban részt venni nagyon egyszerű… csak akarni kell.
  3. Reggeli, ebéd, vacsora adott. Alvás 2x6, 2x4, 2x3 ágyas házakban, ágyneművel, fürdővel, WC-vel
  4. Van tíz termünk, amit berendezünk a világ legjobb hangszereivel, hangtechnikai eszközeivel azért, (próbatermeknek, nagyszínpadnak, stúdiónak, kisszínpadnak) hogy ki lehessen ezeket próbálni. Milyen eszközök vannak a termekben? Röviden minden. Hosszabban pedig: gitárok (akusztikus, basszus, elektromos), erősítők (gitár, basszus, akusztikus, énekcucc), dobok (akusztikus/elektromos), billentyűs hangszerek (digitális zongora, szintetizátor), mikrofonok, felvevő egységek, effektek, stb… 

Mi történik a táborban?

Délelőtt és a délután egyik részében zajlanak a kezdő és haladó hangszeres órák, a zenekari óra, az ének és hangtechnika, a stúdiózás, a szövegíró és egyben mentális kérdéseket feszegető előadások, állandó tanárok vezetésével:

Napi tematikus órák állandó tanárokkal:

felső sorban: Hudák Attila - bass, Szappanos György - bass, Szabó Károly - billentyű, Fekete Szilárd - dob, Sümeghi Tamás - dob, Tóth Tamás és Virányi János - zenész/hangmérnök.

középső sorban: Pacziga Linda - ének, Andrásik Remo - gitár, Lukács Peta - gitár, Cserny 'Bogi' Kálmán - zenekari stúdiófelvételek készítése, Turcsán András - zenekari stúdiófelvételek készítése és házi stúdiózás gyakorlati ismeretek, Lombos Márton - szövegírás és 5letszobrász kurzus.

alsó sorban: Pintácsi Viki (a zenekari órák énekes felkészítője), Osváth Gábor (Zárkózz fel! - gitárkurzus nem csak gitárosoknak... hogy az elmélet és a gyakorlat szinkronban legyen), Hermann János (hangosítási gyakorlati órák, valós élő környezetben a zenekari órák alatt), Bakonyi Bálint és Obermajer Dániel (elektronikus zenei ismeretek) Baranya Tamás (hangtechnikai gyakorlatok a tábor koncerttermének valamennyi programja alatt) Togyeriska Imre (próbatermi gyakorlatok)

Plakát nélkül: Zenekari és Hangszeres haladó órák (A tábor kiemelten közkedvelt programja)


- A délután másik szakaszában érkeznek hozzánk a legkiválóbb hazai és külhoni zenészek, tanárok, előadók, hogy egy-egy kurzust tartsanak. Minden nap vannak kurzusok a hangszeresek számára, de ezek között megtalálhatók azok az előadások is, melyek a zenei élet rokonterületeit mutatják be. (A délutáni kurzusok és a délelőtti tematikus órák közötti alapvető különbség az, hogy míg az állandó tanárok egy meghatározott tanterv szerint, egész hétre elosztva, átfogó és általános ismeretekhez igyekeznek hozzájuttatni a nebulókat, addig a kurzusok kevesebb, vagy olykor csak egy adott témakört igyekeznek nagy részletességgel bemutatni.)
 

2018-ban ők oktatnak:

Basszusgitár: 

      Hudák Attila (minden nap tematikus, valamint szerdán kurzus), Takács Roland Adrián (kedd-szerda tematikus), Szappanos György (csütörtöktől tematikus), Temesi Berci (kedd), Berkesi Alex (csütörtök), Gudics Twins (csütörtök), Megyaszay István (péntek).

Billentyű: 

Szabó Károly (tematikus - minden nap), Szabó Károly és Szabó-Bira Zsuzsa (hétfő), Krajczár Péter (szerda), Cséry Zoltán (szerda), Loop Doctors (Romhányi Áron és Szendőfi Péter - csütörtök), Togyeriska Imre (csütörtök).


Dob:

felső sorban: Fekete Szilárd (minden nap - tematikus), Sümeghi Tamás (minden nap - tematikus), Tóth Tamás és Virányi János (minden nap - tematikus), Tóth Tamás (A szakócától a két lábdobig - hétfő), Huszár Endre (hétfő és szerda) Jancsovics Máté (kedd) Kaszás Péter (kedd).

alsó sorban: Tóth Tamás (kedd), Csányi Zoltán (szerda), Oláh Gábor (szerda), Szendőfi Péter és Romhányi Áron (csütörtök), Tóth Tamás (csütörtök, Veress Áron (péntek).


Elektronikus zene: 

Bakonyi Bálint és Obermajer Dániel (minden nap), Krajczár Péter (szerda)


Ének: 

Pacziga Linda (minden nap - tematikus), Pintácsi Viki (a zenekari órák énekes felkészítője minden nap), Koszi Janka (szerda).


Gitár: 

felső sorban: Andrásik Remo (minden nap - tematikus), Lukács Peta (minden nap - tematikus), Osváth Gábor (minden nap - tematikus), Steve Savanya (hétfő), Petruska András (hétfő), Andrásik Remo (Az elektromos gitár megváltoztatta a világ zenéjét - hétfő). 

második sorban: Mike Gotthard (kedd), Füstös Bálint (kedd), Nagy Ádám (szerda), Benkő Zsolt (csütörtök), Vörös Attila (csütörtök), 

harmadik sorban: Takács József Jozzy (csütörtök), Vámos Zsolt (csütörtök), Kökényes Dániel és Hajdu Zoli (péntek), Géczy Viktor (SelectGuitars - Építsd hangzásod analóg effektekből - butik pedál workshop - péntek és szombat).


Szövegírás és alkotói előadások: 


Lombos Marci - 5letszobrás (minden nap), Koszi Janka (kedd), Benkő Zsolt, Lombos Marci, Sümeghi Tamás, Takács Roland - Az alkotás folyamata a zenében.

NE CSAK FOGYASZD! ÉRTSD IS! - Tanuljunk meg zenét hallgatni. - Találkozzunk a 1-es előadóban. Hozd el a kedvenc zenéidet, mond el hogy miért szereted. Beszéljünk a műfajokról, a hangzásokról, az üzenetekről, az érzésekről amelyeket a zene táplál bennünk.


Hangtechnikai képzés - Házi stúdiózás - Stúdiófelvételek készítése:

Hermann János- Hangtechnikai alapismeretek, valamint a zenekari órák alatt hangosítási gyakorlati órák, valós élő környezetben.

Baranya Tamás - Hangtechnikai gyakorlatok a tábor koncerttermének valamennyi programja alatt.

Turcsán András - Stúdiófelvételek készítése a tábori zenekarok számára. Házi stúdiózási gyakorlatok és eszközök a tábor egyik stúdiójának üzemelése közben

Cserny "Bogi" Kálmán - Stúdiófelvételek készítése a tábori zenekarok számára

Tóth Tamás és Virányi János - zenész/hangmérnök.

Zöld Zsolt - Gitárerősítő mikrofonozása - gyakorlati bemutató


Közérdekű előadások: 


Ondecs Istvám - Hajdu Zoli – színpadi felkészítő (kedd),Varga Ágnes – Mire jó a zene még? (szerda), Bánfalvi Csenge (Artisjus) – Amit mindig is tudni akartál a zeneiparról! (szerda), Jerzsele Katalin (szerda), Bajnai Zsolt (Cseh Tamás Program) - Segítség az induláshoz, sőt tovább is! (péntek)

NE CSAK FOGYSZD! ÉRTSD IS! - Tanuljunk meg zenét hallgatni. Tényleg csak kétféle zene létezik – s az vagy jó, vagy nem? S ha igen, akkor hogy lehet ezt megítélni objektív módon? Hogyan ismerhető fel a zenei érték? Csak jó zenészek játszhatnak jó zenét, és a jó zenészek minden esetben jó zenét játszanak? Mi a zene célja? Amikor hallgatjuk más, mint amikor játsszuk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetünk. (Minden nap a koncertek után...)


- Az este beköszöntével eljön a zenekari előadások ideje, amelyeket mi rendhagyó koncerteknek nevezünk. Itt mindenki valós testközelből élheti át, hogy hogyan dolgoznak az egyes zenekarok, alkalom nyílik arra is, hogy a táborozók beálljanak közéjük, vagy hogy az őket leginkább érdeklő kérdésekre, válaszokat kapjanak. A tábor utolsó két estéjén pedig maguk is bemutathatják, hogy mit tanultak.

2018-ban ők adnak rendhagyó koncerteket: 

   

felső sorban: D.A.S. Trio és Nagy János Trio (hétfő), Gypo Circus (hétfő), YAMAHA JAM (kedd) Margaret Island (kedd), God&Guns (szerda),

középső sorban: Doubled Bass Project (szerda), Roy & Ádám Trio (szerda), MIRROR (szerda), Loop Doctors - Romhányi Áron és Szendőfi Péter (csütörtök), Vulgar Display of Cover + Strength of Will (csütörtök), Z!ENEMI (csütörtök), 

alsó sorban: AWS (szombat), Junkie Jack Flash (péntek), A Hangszert a kézbe stáb bemutatja... (péntek), A tábor zenekarainak koncertje (szombat)

 

Némi írásos magyarázat a napközbeni - nem oktatás jellegű - működésünk megértéséhez...

Hangfelvételek készítése:

A tábor területén két hangstúdió kerül berendezésre, amelyet profi csapatok:

1. az Origo stúdió (Cserny „Bogi” Kálmán)

2. Turcsán András üzemeltetnek.

Itt többsávos hangfelvételek készülnek, amelyekre a tábori jelentkezéskor kell leadni az igényeket. Egy nap – egy banda, és ami belefér.


Zenekari órák és próbalehetőségek: 

A zenekari órákon a tanárok alapítanak kb. harmincöt zenekart, melyek jellemzően olyan tagokból állnak, akik az életben nem játszanak együtt. Ezek a zenekarok különböző feladatokat kapnak minden nap, melyeket a következő órán be kell mutatniuk. Ezért a korábban már említett termeket igénybe vehetik zenekari próba céljából, ha azokban épp nem zajlik előadás, illetve két – kizárólag ebből a célból berendezett – termet alakítunk ki, amelyekben napi 12 órán át próbálhatnak akár a zenekari órára, akár a hétvégi bemutatkozásra. Itt szigorú beosztás szerint cserélik egymást a zenekarok… cél, hogy mindenki megfelelően fel tudjon készülni. 

Továbbá: Három dedikált idősávot hozunk létre az ebédet megelőzően és azt követően, valamint a vacsorát megelőzően, amikor minden teremben (12 terem) kizárólag zenekari próbák zajlanak majd. Ezekben az idősávokban más előadások egyáltalán nem lesznek a programban.


Tehetségkutatók a táborban:

Az első és egyben legnagyobb egy klasszikus zenekari tehetségkutató, amelynek a győztese egyenes ágon bejut az ÖRÖM A ZENE 2016-2017. sorozat végső döntőjébe, melynek díja: 1.000.000Ft.- értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés a HANOSZ tagságának képviseletében gyártott, vagy forgalmazott termékekből. 2.000.000Ft.- értékű egyedi Cseh Tamás Program támogatás. Továbbá fellépési lehetőség a 2017. évi BUDAPEST MUSIC EXPO valamelyik nagyszínpadán. A táborba jelentkező zenekarok bármelyike részt vehet a tehetségkutató elődöntőjében. 

A második rendszer több szintű, amelyben keressük a tábor legszorgalmasabb és legtehetségesebb billentyűsét, gitárosát, dobosát, basszusgitárosát, legfiatalabb alkotó gitárosát, akusztikus gitárosát, legérettebb gitárosát, alkotó-előadóját, vokalistáját, vagy éneklő zenészét, énekesét, valamint a tábor legjobb üzenetét, azaz dalszerző/szövegíróját (5letszobrász), akik értékes nyereményekkel gazdagodhatnak az utolsó estén. Ennek a versenynek az elbírálói maguk a tanárok, akik egész héten figyelik az elvégzett munkát és ezt követően döntenek.


2017-ben az alábbi díjak kerültek kiosztásra: 

Basszusgitár:
2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált basszusgitárosa Török Bettina. (Cort GB54JJ basszusgitár)

Továbbá Baráth István, Gyöngyösi Ábrahám, Major Gergő és Csiga Zoltán tábori munkáját köszönte meg a tanári kar értékes BOSS, Eden, és Korg eszközökkel.

Billentyű:
2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált billentyűse Gere Barnabás. (Edirol by Roland in-ear headphone)

Továbbá Hajas Tamás Boldizsár és Kiss Sebestyén tábori munkáját köszönte meg a tanári kar Audio-technica és Korg kiegészítőkkel.

Dob:
2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált dobosa Oláh Gábor. (Natal pergődob)

Fazekas Tamás kiemelkedő munkájáért BOSS DB60 metronómot, Tar Linda és Koncsecskó Péter pedig dobos táskákat, Farkas Bács Levente pedig egy ajándékcsomagot érdemelt ki.

Ének:
2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált énekese Kovács Kamilla. (Audio-technica ATM610 mikrofon)

Valamint Vitéz Juli és Názár Viktória szorgalmukért és folyamatos aktivitásukért Audio-technica ajándékcsomagban részesültek.

Szövegíró:
2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált szövegírója Bagossy Júlia. (Audio-technica M50X fejhallgató)

Gitár:
2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált gitárosa Bajnai Marcel (Cort Classic TC elektromos gitár)

2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált fiatal gitárosa Énekes Bence (Vox MV50 gitárerősítő)

2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált alkotó előadója Jurisics Tamás (Cort Earth300 akusztikus gitár)

Valamint kimagasló tehetségéért: Sárközi Márton BOSS DS1 40 éves jubileumi torzítót érdemelt ki. Fogas Ákos szintén kimagasló tehetségéért Öröm a Zene – Újfalusi Gábor Díjat és a Select Guitars jóvoltából egy amerikai butik torzítót, továbbá Korg hangolót kapott.

Aktív közreműködésükért: Kereszti Dániel, Pável Sándor és Morvai Péter Ibanez ajándékcsomagot kaptak.

Szaxofon:
2017 legtehetségesebbnek, legszorgalmasabbnak talált szaxofonosa Hering Zolna (Szaxofon hangoló)

A 2017-es évben a tábor slágeréért: a 1Life zenekar kapott Audio-technica, Korg, Natal, Eden ajándékcsomagot.

2017 legfiatalabb zenekara: Sümeghí Zsófia, Hering Zolna, Özbas Yasin Andrásik Rémó, Nagy Donát Audio-technica, Korg, Natal, Eden ajándékcsomagot kaptak.


Érdeklődni lehet: Tel.: 06-30-9-66-51-42

E-mail: instrument@instrumentweb.hugtabor@instrumentweb.hu


 

Bővebben a táborról:

Instrument Reklám ©2018 | Tel: +36309665142 • Cím: 1148 Budapest, Miskolci u. 9. Fsz/1.